Wednesday, October 12, 2011

PROJEK NAIK TARAF PASAR AWAM PENANTI

MPSP memperuntukkan RM167 ribu bagi kerja-kerja menaik taraf pasar awam berkenaan yang dimulakan sejak awal bulan ini ujar Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri (1).

Katanya, kerja-kerja menaik taraf itu membabitkan penukaran lantai,mengecat semula pasar, menukar meja jualan serta membaiki longkang dan perpaipan bagi menyalurkan bekalan air kepada setiap peniaga yang berjumlah kira-kira 53 peniaga.

Disamping itu juga beliau berkata, tapak jualan makanan dan minuman yang terletak di luar pasar turut dinaik taraf bagi memberi keselesaan kepada pengungjung dan peniaga.

"Kita menjangkakan kerja-kerja ini (menaik taraf pasar) akan siap penghujung bulan November nanti.

"Pasar ini tidak pernah diselenggara sejak ia wujud bertahun lalu. Malah kerajaan terdahulu juga dilihat mengabaikannya. Justeru, hari ini, kita bantu bagi menghidupkan semula kawasan ini," katanya yang juga merupakan ADUN Penanti.

"Projek kedua adalah memperbaiki sistem paip dimana kita memastikan setiap peniaga di Pasar Awam Penanti ini mempunyai satu paip air. Ini dapat memudahkan para peniaga disini. Kos untuk memperbaiki paip adalah sebanyak RM 150 ribu ringgit" ujar beliau lagi.

Sementara itu, pada perkembangan berkaitan, Ahli Majlis MPSP, Amir Md Ghazali memberitahu peniaga pasar malam Penanti akan dipindahkan selepas kerja menaik taraf jalan dalam kawasan pasar siap.

Menurutnya, pemindahan peniaga itu sebenarnya sudah pun dirancang sejak lima tahun lalu, namun, ia tertangguh kerana tiada tempat sesuai.

Bagaimanapun, katanya,selepas berbincang akhirnya kata putus diperoleh dan kesemua peniaga akan dipindahkan ke tapak baru di sepanjang pasar awam hingga ke pusat perniagaan Penanti.

"Kita menerima banyak rungutan sebelum ini mengenai tapak pasar malam yang beroperasi setiap Isnin itu begitu dekat dengan rumah penduduk di Taman Penanti.

"Justeru, kita berharap dengan adanya tapak baru ini bukan dapat menyelesaikan masalah penduduk, tetapi juga aliran trafik di pekan Penanti yang mana ia bakal dijadikan laluan sehala," katanya.

Beliau berkata, proses pemindahan peniaga akan dilakukan bermula tahun hadapan, selepas tapak baru siap pembinaannya Disember ini.

-ends-

3 comments:

 1. Hello,
  Anda boleh menukar pautan blog saya?
  http://alisharesidence.blogspot.com/ Saya harap anda boleh menghubungkan dan saya akan melakukan perkara yang sama,
  Berterima kasih banyak

  Alisha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
 2. BUSINESS Marketing hopefully you the best-selling

  VISIT http://bit.ly/mA0FKC soon to get the money within 3 DAYS FULLL discuss thoroughly AND PRACTICE OF DIRECT ONLINE BUSINESS A to Z ...
  JOGJA
  FRIDAY-SATURDAY-SUNDAY 29 JUNE - 1 JULY 2012

  CONTACT +62857-2580-2688

  ReplyDelete